Hidrofor Nedir, Nasıl Çalışır Ve Seçimi?
23/07/2020 | Rotatekpompa
Hidroforlar binalarda, dairelerde, villalarda, site ve yüksek binalarda şebeke su basıncının yeterli olmadığı durumlarda şebeke suyunun veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Kısaca su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılan su basınçlandırma sistemleri diyebiliriz. Çoğunluğu elektrikle çalışan bu sistemler musluklarımızdan akan suyun basıncını arttırır.
Bir hidrofor alacağınız zaman öncelikle kaç daireye su temin edeceği, hidroforun montaj yapılacağı yer ile beslenecek dairelerin arasında ne kadar mesafe olacağı, yatay ya da dikey gidecek boruların uzunluğu çok iyi hesaplanmalıdır.
NASIL ÇALIŞIR?
Şebeke sularının yetersiz olduğu durumlarda hidroforlar otomatik olarak devreye giren ve kullanıcıyı yormayan pompalardır. Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır.
Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
Depoda artan su sayesinde basınçta artacaktır. Depo üzerine konulan manometre suyun basıncını ölçer. Belli bir seviyede dolan depo sayesinde binalarda açılan herhangi bir çeşme suyun basıncını anında düşürmektedir. Depoyu tamamen doldurmanız tehlikeli olabilir.
Bu nedenler kompesor yardımı ile hava elde edilir ve kompesor basınç otomatiği sayesinde basınç düştüğü an otomatik olarak devreye girer.
Hidrofor suya istenilen basıncı vermeli ve ihtiyaca göre tercih edilmelidir. Su tankı ve pompadan oluşmayan hidrofor depo üzerine monte edilen yardımcı elemanlar ile istenilen kolaylığı sağlamaktadır.
Tank içindeki basınç hidroforun bulunduğu sisteme göre düşmektedir. Otomatik olarak devreye giren hidrofor sonrasında belirlenen basınç seviyesine geldiğinde de otomatik olarak kapanır.
NEREDE KULLANILIR ?
Hidrofor sistemleri az katlı ve çok katlı binalar, villalar, siteler, okullar, apartmanlar, iş merkezleri, oteller ve sosyal tesislerde şebeke suyu veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılmaktadır. Arzu edilen basınçta sürekli ve konforlu su sağlamak için hidrofor hesabı yapılmalı ve pompa tipine uygun olarak hidrofor pompası ve hidrofor basınç tankı seçimi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, hidrofor basınç şalteri ayarı ile pompanın devreye girişi kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlanmakta ve doğru hidrofor hesabı ile pompanın verimli olarak uzun ömürlü çalışması sağlanmaktadır.
HİDROFOR SEÇİMİ NASIL YAPILIR ?
Doğru yerde Doğru hidroforu kullanmak hem konforunuzu arttırır, hem de ileri de karşılaşılabileceğiniz sorunları azaltır. Hidrofor seçimi yapmadan önce hidrofor pompasının kapasitesi belirlenmelidir.
- Debi ne olmalı? (Q)
- Basma yüksekliği ne olmalı?(H) Sonrasında ise Hidrofor tipinin belirlenmesi gerekmektedir.
- Hidrofor emiş yapacak mı? Yapacaksa kaç metre derinlikten emiş yapacak?
- Kullanılacak suyun özellikleri nedir?
- Hidroforun kullanılacağı yerdeki elektrik şebekesinin özellikleri nelerdir. Elektrik şebeke voltajı Monofaze 220 V mu yoksa Trifaze 380 V. mu?
- Hidroforun montaj yapılacağı mekanın genişliği ne kadar, ayrıca nem ve sıcaklık durumu nedir?
- Hidroforun gürültü seviyesi ne olacak?
Hidroforumuzu seçmeden önce bu konuları netleştirmek gerekmektedir.
Hidrofor çeşitli ürünlerin birleştirilmesiyle meydana gelir.
- Pompa (tonaj ve basma yüksekliklerine uygun bir pompa seçilmelidir)
- Genleşme Tankı (Denge tankı pompa kapasitesine göre seçilmelidir. Ne kadar büyük seçilirse o kadar hidroforunuz az devreye girip çıkar, bu da hidroforunuzun ömrünü uzatır.)
- Basınç Şalteri (Hidroforun start stop kumandası)
- Manometre (Hidroforun ne kadar basınçla çalıştığını gösterir)
- Bes Yollu Vana ( Hidroforun elektromekanik aygıtlarını birleştiren aynı zamanda su çıkışıdır)
- Fleks (Alttan kureli hidroforlarda, düşey milli hidroforlarda denge tankına montaj elemanıdır)